Tiili, för klok för sitt eget bästa

IMG_2009

Foto: Emine Lundsten

Hon är vacker. Med hennes klarblå ögon gör hon en snabb analys på ca 3 sekunder och sedan vet hon exakt vad vi tänker och känner just då. Eller vad vi i sekunden senare har planlagt att göra. Den där kontakten är otroligt fascinerande men det är inte alltid det är till sin fördel. Som idag.

Tiili sliter med ett sår på benet efter en senaste fight mellan tikarna. Hon vill inte sluta slicka, men hon gör det bara när ingen ser. Imorse fick jag nog och tänkte spraya med en spray som luktar tjära, som dels av lukten och smaken gör det opassligt att slicka men också förhindrar infektioner.

-Godis! Ropar jag, för att jag vet att hon 99% av alla gånger kommer ut från sitt hus då. Men inte när hon såg att jag håller en flaska i andra handen. Det är helt omöjligt att få henne att vilja komma ut ur huset, Så jag tvingas spraya hennes ben i hennes hus. Detta uppskattas absolut inte. Men hon gör ingenting annat än att se på mig med total uppgiven blick. Hon är alltid snäll.

Nu vet jag att det dröjer inte många sekunder förnsen Tiili måste lösa situationen på nytt då det luktar tjära i hundhuset, så kan hon inte vara där längre. Hon vet att jag ser henne från köksfönstret när jag äter frukost (för att hålla koll på att hon inte slickar)

När jag satt mig till ro kutar hon snabbt över till ett annat hundhuset där hon vet att jag inte kan se henne från fönstret.

Jag tvingas gå ut och lägga på henne en krage för att såhär kan vi inte hålla på dag ut och dag in. Såret måste få läka. Hon blir i ännu större förtvivlan och ber mig ta bort den ögona bums. Då är det på ett villkor. Tratten av om jag får ha dig under uppsikt. Tiili springer snabbt iväg från otrygghetens situation till det trygga och lägger sig på hennes hustak. Nu kan jag ha koll från fönstret och hon slipper ligga i huset där det uppenbarligen finns rester av lukt från tjära. Nu har vi kompromissat. Men hon är inte nöjd. Hon visar med hela sitt kroppspråk att nu är troligtvis hela den här dagen förstörd på grund av  det här.

Med den här damen gäller det att hela tiden ligga steget före. För hon räknar ut dig på hela tre sekunder. Ibland bestämmer hon sig att bara vara husses flicka, och Ja, då är det bara så.

Hon är en eldsjäl och mycket speciell och man må hela tiden hitta de rätta knapparna i kommunikationen. Gör man det, ja då är livet helt fantastiskt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s